Octomore 13.1
Specificaties
Informatie
Smaaknotities
Aroma: Nootachtig in het begin, rokerig, met moutige zoetheid en rijp fruit. Daarna volgen abrikozen op siroop, rijpe peer en moutige vanilletonen die doen denken aan geraspte gerst, crème brûlée en zoete honing. Met een beetje tijd ontwikkelt de 13.1 typische aroma's die je zou verwachten van Amerikaans eiken: kokos, amandel en houtskool. De rokerige turfnoot is subtiel, maar toch behoorlijk aanwezig. In combinatie met de barrel-invloed doet het ensemble vaag denken aan schoenpoets en leer en krijgt het een intrigerend donkere en aardse nuance.
Smaak: Zoet en zacht van structuur, je voelt meteen de zwaar geturfde mout - beelden van gerookte muesli met fruit en honing komen op in het hoofd. De tweede slok onthult de volledige complexiteit van de 13.1 - van gerookte abrikozenjam, gemalen gerst, veenmoeras en gebrande heide tot citrus- en bessenaroma's met Turkse honing, hout, geroosterde amandelen, met chocolade geglazuurde limoenpartjes en pittig anijs. Een druppel water versterkt de rook en elegante mineraliteit en vormt een prachtig tegenwicht voor de zoetheid van deze dram.
Afdronk: De zoetheid maakt plaats voor aardse-mosachtige elementen en maakt plaats voor een kruidig-kruidige rokerige toon. Geconserveerde citroen, geranium en roos ronden de complexiteit en de aromatische tegenstelling af - de beroemde octomore-paradox.