Leren proeven Japan
Specificaties
Informatie
Al sinds de jaren ’20 van de vorige eeuw wordt er in Japan whisky geproduceerd, maar deze Japanse whisky is echter pas recentelijk populair geworden in het buitenland. De laatste paar jaar vallen Japanse whisky’s en stokerijen zelfs keer op keer in de prijzen.
De Japanse whiskyindustrie vond haar oorsprong in Schotse tradities en processen en heeft van hieruit, gedurende de laatste 100 jaar, prachtige alternatieven weten te creëren. De makers van Japanse whisky associëren zichzelf maar al te graag met de bakermat van de whisky in het noorden van het Britse eiland.
Toch zit de Japanse whiskyindustrie anders in elkaar dan bijvoorbeeld de Schotse. Terwijl in Schotland verschillende stokerijen zich specialiseren en derden vervolgens blends maken door verschillende malts te combineren, zijn de merken en stokerijen in Japan vaak in handen van een enkel bedrijf. Omdat deze bedrijven hun producten niet graag onderling verhandelen, zijn Japanse stokerijen langzamerhand steeds gevarieerder geworden. Een enkele stokerij produceert dan ook vaak whisky in verschillende stijlen die het moederbedrijf vervolgens kan gebruiken in haar blends.